2011 m. kovo 27 d.

Žemės valanda 2011

Seniai nieko nerašiau. Gal pavasarinis nuovargis, gal saulutė blaško, o gal nebuvo apie ką. Valdžia nesikeitė, mokyklų reforma tęsiasi, vis dar esame bedarbių miestas - ekologiškas bedarbių miestas. Pirmieji pradėję, tęsiama jau kone tradicija tapusį minėjimą, skirtą Žemei maitintojai. Manau girdėjot apie tokį renginį, kurio metu stengiamės išjungti bent valandai elektrą naudojančius prietaisus. Graži idėja, bet kažin ar prasminga...

 

Išjungiau ir aš du halogeninius šviestuvus savo kambaryje, ne todėl, kad tolerantiškai prisijungčiau prie akcijos, tiesiog nebuvau namie tuo metu, nors kompiuteris buvo paliktas įjungtas. Negalvokit, kad man dzin ekologija, manau mūsų Žemelei tikrai dzin tas beprasmis šviesų išjungimas berods 4-iuose ar 5-iuose miestuose Lietuvoje ir keliose šalyse, vienai valandėlei per metus.

365 dienos, para 24 valandos, metai turi  8760 valandas, o mes tik vienai valandai išjungiam kelis žibintus, o uždegam kapų žvakeles, kurios degdamos išskiria daug anglies dioksido ir dar visokių cheminių medžiagų iš  kurių yra pagamintos.

Mes kertam miesto medžius dėl  kelių šaligatvio plytelių. Iškirtom dalį pušyno, kurio vietoje atsirado degalinė. Miesto žaliuose plotuose iškirtom Lietuvos klimatui tinkančius medžius, o jų vietoje sukišom, kažkokius nupiepusius medelius ir krūmokšnius. Dėl naujų slidinėjimo trasų iškirtom hektarus šimtamečių eglių ir pušų miško. Vaikštant Mizarų, Žaliąja g. toks kvapas lyg žmonės namus šildytųsi kūrendami senas padangas. O ką jau kalbėt apie šiukšliadėžes gatvėse, kurių tiesiog neįmanoma rast einant toliau nuo vandens parkų ir gydyklų. Galima tęst ir tęst, bet gal kitą kartą. Šįkart pasidžiaukim, kokie mes ekologiški.


Renginio pradžia
Druskininkų pramogų aikštėje.







Vieninteliai įdomūs mometai,
kai scenoje pasirodo įvairūs miesto kolektyvai
su šokiais ir dainomis.



Vienintelis šviesos šaltinis tamsos valandą.

Pramogų aikštė paskendus tamsoje.

2 komentarai:

  1. Kas tiesa, tas ne melas. Štai po mano langais didelis žemės plotas, o medelių ten mažokai, tik nususi, mašinų išraižyta žolė ir milžiniški vazonai gėlėms, nors jų ten dar niekada neteko matyti. (Šia vasarą ten sodinsiu tagetes :)
    ... Bet ta "tamsos" valanda man patiko. Buvau namie. Brolis primygtinai reikalavo išjungti šviesą. Pagalvojau, kas čia tokio, juk dažnai vakarais būnam be šviesos. Bet buvo tarsi linksmas žaidimas. Einant iš vienos patalpos į kitą neužsidegti šviesos. Mes nedegėme ir žvakių. Ta valanda prabėgo labai greitai, nes prieblandoje šnekėjomės ir ... vis kilo prisiminimai iš vaikystės, kai nuolat dingdavo elektra, ir dažniausiai žiemą, ai taip ilgai tamsu :) Kitąmet tikiuosi tokios pat šiltos Žemės dienos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gal dėl vaikystės prisiminimų ir buvo verta išjungti šviesas ;)

    AtsakytiPanaikinti