2010 m. rugsėjo 19 d.

Čigonų - romų problema.

Štai pagaliau atradau laisvą minutėle ir nusprendžiau brūkštelti gan rimta tema. Kaip jau supratot iš pavadinimo, ji bus apie romus (toliau vartosiu čigonai).

Tie, kas nors šiek tiek domisi, kas dedasi Europos žemyne arba ES, skaitėte straipsnius susijusius su čigonų deportavimu iš Prancūzijos į Rumuniją ir Vengriją. Trumpai nušviesiu: Prancūzijos prezidentas N.Sarkozy pasirašė kažkokį dokumentą dėl čigonų "išsiuntimo" namo. Susodino į lėktuvus ir išskraidino iš viso apie 700 žmonių.

Viena pusė pasipiktinus, kita pusė už. Todėl ir rašau, noriu peržvelgti abiejų pusių skirtumus ir keletą už ir prieš, viską lygindamas iš lietuvio prizmės.

Už išsiuntimą. Kam teko garbė pasitrinti sostinės stoties rajone tas pastebėjo daugybę čigonų besisukiojančių ir bebandančių nugvelbti jūsų piniginę, arba besiūlančių pirkti kažkokią grandinėlę, kurią dar prieš 10 min. pavogė kokiai provincijos studentei nuo kaklo. Kas mane pažįsta, žino, jog mėgstu apsirengti patogiai - sportiškai "kak maroz" :D kažkaip dėl mano tokios išvaizdos man buvo siūloma nusipirkti grandinėlę, telefoną ar dar kokį vogtą menkniekį :D

Dar viena problema - narkotikai. Man kaip doram piliečiui yra nesuvokiama kaip gali taip būti, jog taboras sostinės Naujininkų rajone dar tebeegzistuoja ir kas per supuvus sistema, kad dar nenušlavė viso to sašlavyno nuo žemės paviršiaus. Kiek žmonių atsidūrė po velėna dėl narkotikų, o čia tiesiog stovi fabrikas, tetrūksta uždėti ženklą MAXIMA ir visą veiklą įteisinti. Nemačiau nei vieno čigono, kuris dorai uždirbtų pinigus mokėtų mokesčius ir augintų valstybei talentus. Yra priešingai. Susirentę bakūžęs nelegaliai, darbo neturėdami gauna pašalpas iš valstybės ir gyvena laisvą gyvenimą. Kad provincijoje pasistatytum sodybėlę savaitgaliui, reikia pereiti tikrą popierizmo kančią, o čia pasistatė ir ramu. Ir gyvena ir prekyba užsiima. Tikiuosi ne visi jie tokie kaip kad aš įsivaizduoju, žinoma, geras pavyzdys Radžis :D

Prieš išsiuntimą. Šioje vietoje turėsiu mažiausiai argumentų. Gaila tų čigonų, kurie tikrai dirba, bando kurti kažką gero sau, šeimai, valstybei. Jiems ir įsidarbinti sunkiau dėl neigiamos žmonių nuomonės apie juos. Kaip pasiklojai taip išmiegosi ;)

Pradžioje rašiau, kad vertinsiu iš lietuvio prizmės. Iš lietuvio todėl, kad kaip ir romai taip ir lietuviai emigruoja į kitas šalis, geras pavyzdys Anglija. Ne paslaptis, kad ir mūsų tautiečiai prisidirba visko, kiekvieną savaitę tenka spaudoje skaityti apie "garsinančius" mūsų šalies vardą piliečius. Nesistebiu, kad lietuvių net privengia, nes bijo, kad ko nepadarytų. Paskaičiau komentarus apie romų deportavimą iš Prancūzijos ir pagalvojau, kad ir lietuviai tokie patys romai. Pažiūrėkit kaip mes elgiamės nuvažiavę į kokią užsienio šalį: būtinai prisigersim, būtinai susimušim su užsieniečiais ir būtinai pateksim į areštinę, čia geriausiu atveju. Žinoma, ne visi tokie, bet kaip tyčia vienas ar kitas lietuvis važiuoja ne dirbti, o vogti, čia jau vieša paslaptis. Ir kaip nekeista juos pagauna :D Tie kurie dirba sąžiningai dažnaiusiai nukenčia, nes keletas tokių įvykių ir sunkiau gausi darbdavio pasitikėjimą. Visiškai nesistebėčiau, kad po keletos metų parskris lėktuvas iš Anglijos deportuotų emigrantų vien dėl nusikalstamumo :D

Galbūt nelabai tvarkingai išdėsčiau savo mintis, nes tema tikrai labai plati, bet tikiuosi supratot, ką norėjau pasakyti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą